Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ανθρωπιστική Παιδεία και Επιστήμη

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ανθρωπιστική Παιδεία και Επιστήμη

Ο διεθνής Έλληνας επιστήμονας, Καθηγητής στο MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μιλά για τη σχέση της Επιστήμης με την Ανθρωπιστική Παιδεία, που είναι θεμέλιο της παγκόσμιας σκέψης και εξέλιξης.

  • «Εκτός από τις απόλυτες αλήθειες που περιγράφουν τα Μαθηματικά, το μαθηματικό οικοδόμημα μπορεί να το κατανοήσει κανείς μόνο αγκυροβολημένο στην ιστορία του ανθρώπου. ο ανθρώπινο οικοδόμημα».
  • «Η Επιστήμη είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Η πρόοδος των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων ήταν συνέπεια της διακίνησης των ιδεών και της Δημοκρατίας, του πιο ανθρώπινου πολιτεύματος. Μην ξεχνάμε τον Αισχύλο, που λέει πως «δούλος είναι εκείνος που δε μπορεί να εκφράσει τη σκέψη». Στις μέρες μας η Δημοκρατία απειλείται από την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη ραγδαία είσοδο της στη ζωή μας. Όπως απειλείται και η ιδιωτικότητα μας. Τα ρομπότ γίνονται ολοένα και περισσότερο αυτόνομα. Σε κάμποσες δεκαετίες θα παίρνουν αποφάσεις που θα μας επηρεάζουν καθοριστικά. Αποφάσεις ζωής και θανάτου. Πως θα είναι η ανθρωπότητα σ’ αυτό το μέλλον;»

Δείτε ολόκληρο το μήνυμα του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη παρακάτω: